Ενημερωτική επιστολή του Ε.ΠΑ.Μ Σύρου, προς τoν Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, σχετικά με την πρόταση του για την Εθνική Τράπεζα.

epam_logo_squareΣεβασμιότατε,

διαβάσαμε με προσοχή την πρόταση σας για την διάσωση της Εθνικής Τράπεζας, και πραγματικά μείναμε άναυδοι.

Ουσιαστικά προτείνετε να δοθούν από την εκκλησία ακίνητα αξίας 400 εκατομμυρίων προς την Τράπεζα, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα της επιτρέψει να διασωθεί, κάτι που θα είναι καλό και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ίδια την Εκκλησία που είναι μέτοχος σε αυτήν.

Επειδή θεωρούμε ότι την συγκεκριμένη πρόταση την καταθέσατε από άγνοια και όχι από σκοπιμότητα οφείλουμε να σας ενημερώσουμε:

1) Η Εθνική Τράπεζα δεν ανήκει στον Ελληνικό λαό, και ούτε ποτέ υπηρέτησε τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Στην ουσία είναι μια τραπεζική βιτρίνα μιας πολύ ιδιαίτερης συγχώνευσης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων ανάμεσα σε ιδιώτες επενδυτές, φυσικά πρόσωπα, οικογένειες και θεσμικούς του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η μετοχική σύνθεση της εθνικής αλλά και όλων των μεγάλων εγχώριων Τραπεζών είναι ένας κυκεώνας υπόγειων διαδρομών ανάμεσα στα μεγάλα τζάκια του εσωτερικού και γνωστά ή λιγότερο γνωστά επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού (θεσμικοί επενδυτές, offshore, funds, κοκ) που ειδικεύονται σε χρηματιστικά παιχνίδια άγριας κερδοσκοπίας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην μετοχική σύνθεση υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μετοχών με μεγάλη διασπορά σε φυσικά πρόσωπα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο για να αντλούν οι τράπεζες κεφάλαια από το χρηματιστήριο την παλιά καλή εποχή των παχιών αγελάδων της χειραγώγησης. Ο μεγάλος αριθμός φυσικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών χρησιμεύει και στο να κρύβονται πίσω από μετόχους-βιτρίνες ισχυρά συμφέροντα από το εξωτερικό, κομματικά ταμεία, ακόμη και εγκληματικά κυκλώματα.

Στην μετοχική σύνθεση της Εθνικής, όπως και τον άλλων μεγάλων εγχώριων τραπεζών συνδέονται τα συμφέροντα σχεδόν όλον. Από τα συμφέροντα του Μαρκ Μόμπιους της Templeton, έως τους κολοσσούς της διατραπεζικής απάτης Morgan Stanley, Merrill Lynch, Goldman Sachs και πάει λέγοντας. Πρόκειται για μετόχους που κατέχουν φαινομενικά μικρά, ή και ασήμαντα ποσοστά, τα οποία όμως μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης και άλλους επώνυμους και μη θεσμικούς, ή και στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι. Είναι δύσκολο να βρει κανείς πιο τυχοδιωκτική και κερδοσκοπική μετοχική σύνθεση, τουλάχιστον στον αποκαλούμενο ανεπτυγμένο κόσμο.

Η μετοχική σύνθεση αυτή ταιριάζει απόλυτα σε τράπεζες που δεν προσδοκούν να επενδύσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε στην διαχείριση δανείων και καταθέσεων, αλλά στην κερδοσκοπία με το ξέπλυμα και την εξαγωγή κεφαλαίου, με την ρευστοποίηση στοιχείων του ενεργητικού, με τη συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και το γενικό ξεπούλημα της χώρας, με τις αθρόες τιτλοποιήσεις και μάλιστα υψηλού ρίσκου, καθώς και με ποικίλα χρηματιστικά παιχνίδια εντός και εκτός Ελλάδας, που αφορούν κυρίως στην βιομηχανία πλυντηρίου μαύρου επιχειρηματικού, πολιτικού και εγκληματικού χρήματος στο τρίγωνο Ευρώπη-Βαλκάνια-ευρύτερη Μέση Ανατολή.

2) Η Εθνική είναι σκόπιμα χρεωκοπημένη (όπως και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα) έτσι ώστε να προωθηθεί με μεγαλύτερη ευκολία η συγχώνευση των εγχώριων τραπεζών σε 2 με 3 μεγάλους Τραπεζικούς ομίλους. Αυτό το επιδιώκουν για τους εξής λόγους :

Πρώτο: Για να ενισχύουν την ολιγοπωλιακή σύνθεση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος ήδη πάσχει σοβαρά από έναν από τους υψηλότερους δείχτες μονοπωλιακής συγκέντρωσης στην Ευρώπη, έτσι ώστε να εντείνουν ακόμη περισσότερο τον τοκογλυφικό, σαράφικο και πειρατικό χαρακτήρα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με κύριο σκοπό να εκμεταλλευθούν άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει συσσωρεύσει σε βάρος της οικονομίας, των νοικοκυριών, των ελευθερο-επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Δεύτερο: Για να ενισχύουν τις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες καταργώντας τις τράπεζες ειδικού σκοπού, ώστε να περάσει πλήρως η τραπεζική αγορά στον ολοκληρωτικό έλεγχο των επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν ευκαιρίες κερδοσκοπικής αξιοποίησης περιουσιών και εισοδημάτων. Γι’ αυτά ο δανειολήπτης είναι ίδιος και απαράλλακτος. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι νοικοκυριό, επιχείρηση, αγρότης, ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η προσδοκία κέρδους από την εκμετάλλευσή της ανάγκης του, ή της δανειακής του εξάρτησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίθεση της Τραπέζης της Ελλάδος εναντίον και των Συνεταιριστικών Τραπεζών με σκοπό να κλείσουν, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πιστωτικό καταφύγιο για κανέναν.

Τρίτο: Για να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα σε συμπράξεις με ξένα επενδυτικά κεφάλαια που θα προσελκύσει αυτή η υπερσυγκέντρωση τραπεζιτικών ενεργητικών και ενυπόθηκων δανείων. Οι τράπεζες αφού φόρτωσαν με χρέη και δάνεια νοικοκυριά και μικρομεσαίους, τώρα συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους για να μετατραπούν σε βασικό μοχλό εκποίησης και κερδοσκοπικής αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας των οφειλετών τους. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο δόλωμα για την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Πρωτίστως επενδυτικών fund που ειδικεύονται στις αρπαχτές αυτού του είδους που οι αγορές τα ονομάζουν «γύπες».

Τέταρτον: Να προωθηθεί με μεγαλύτερη ευκολία ο ενιαίος τραπεζικός χώρος, που στην ουσία μπήκε σε εφαρμογή από 1-1-13 και αυτό που στην ουσία λέει, είναι ότι όλα όσα αφορούν τον δημόσιο έλεγχο της τραπεζικής πρακτικής αφαιρούνται από την δικαιοδοσία του κράτους μέλους, και μετατίθενται πρωτίστως στα κεντρικά εποπτικά όργανα της ευρωζώνης. Δηλαδή κουρεύω και αρπάζω καταθέσεις από οπουδήποτε μπορώ, και όποτε θέλω με απλή απόφαση του κ. Ντράγκι από την ΕΚΤ ή από οποιοδήποτε άλλο όργανο σκαρφιστούν αυτοί να φτιάξουν με σκοπό να τροφοδοτήσουν με κεφάλαια τις τράπεζες.

Επίσης να προσθέσουμε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την περίοδο 2010 – 2012 έχει δανειστεί περί τα 373,1 δις ευρώ, που όχι μόνο δεν βοήθησαν στην διάσωσή του αλλά το μόνο που πρόσφεραν ήταν επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, και κατεπέκτασην του Έλληνα φορολογούμενου με έξτρα φόρους.

Οπότε με βάση τα παραπάνω, όπως εύλογα θα καταλάβατε η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και κατεπέκταση η διάσωσή της ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι με μερικά δίς μπορεί να επιτευχτεί δεν προϋποθέτει ούτε λύση για την κοινωνία, αλλά ούτε και προστασία της περιουσίας της εκκλησίας.

Λύση επίσης δεν είναι ούτε η κρατικοποίηση. Κρατικοποίηση σημαίνει ότι το κράτος φορτώνεται τα χρέη της τράπεζάς και όχι οι μέτοχοι. Δηλαδή τα φορτώνονται οι φορολογούμενοι. Οπότε αυτό που αναφέρατε ότι υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχατε αντίρρηση σε μια κρατικοποίηση ήταν κάτι το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το αναφέρατε από άγνοια.

Εμείς σαν Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο αυτό που προτείνουμε είναι την Εθνικοποίηση.

Εθνικοποίηση σημαίνει ότι αφήνουμε το τραπεζικό σύστημα να χρεοκοπήσει, και στην συνέχεια το εθνικοποιούμε προβαίνοντας στις ακόλουθες πράξεις.

Πρώτο, εθνικοποιούμε την Τράπεζα της Ελλάδας και γίνεται εκκαθάριση στα ενεργητικά της για να καθίσουν στο εδώλιο όσοι από τους διοικητές και τα στελέχη της κερδοσκόπησαν σε βάρος του δημοσίου και του ελληνικού λαού.

Δεύτερον, εθνικοποιούμε τις μεγάλες τράπεζες και γίνεται επίσης εκκαθάριση στα ενεργητικά τους ώστε να καθίσουν στο εδώλιο οι τραπεζίτες που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του καταθετικού, επιχειρηματικού και επενδυτικού κοινού.

Τρίτο, επιβάλουμε καθεστώς ελέγχου στην συνολική κίνηση κεφαλαίου και άμεση απαγόρευση στην εξαγωγή χρήματος.

Τέταρτο, δημιουργούμε μηχανισμό ελέγχου του συνόλου των εισαγωγών της χώρας, έτσι ώστε να σπάσει το καθεστώς μονοπωλιακού ελέγχου των εισροών από πολυεθνικές.

Πέμπτο, δημιουργούμε κατάλληλα συναλλαγματικά αποθέματα στην κεντρική τράπεζα που θα διευκολύνουν την κάλυψη των εισαγωγών.

Έκτο, αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων με τη διαγραφή όλων των ιδιωτικών χρεών όσων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν, με την άμεση θέσπιση αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων για την τραπεζική χρηματοδότηση, την κατάργηση όλων των επιπλέον χρεώσεων που συνοδεύουν τις χορηγήσεις και την επιβολή ανώτερων επιπέδων επιτοκίων χρηματοδότησης τα οποία θα καθορίζονται με βάση το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς αλλά και τις αντοχές της εθνικής οικονομίας.

Έβδομο, αποκατάσταση των τραπεζικών καταθέσεων που οι τραπεζίτες καταχράστηκαν και στην ουσία λεηλάτησαν.

Περισσότερα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που συνοδεύονται με την εθνικοποίηση των τραπεζών εδώ

Βέβαια τα παραπάνω για το λόγο ότι για να τα εφαρμόσεις πρέπει να ελέγχεις εσύ την οικονομία σου προϋποθέτουν και έξοδο από την Ευρωζώνη, με παράλληλη διαγραφή χρέους, και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Στην ουσία είναι το μοντέλο της Νορβηγίας. Μια χώρα που είναι σχεδόν ανεπηρέαστη από την παγκόσμια κρίση.

Κλείνοντας θα θέλαμε να προβούμε και εμείς σαν Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την εκκλησία που πιστεύουμε ότι αν ξεκινήσουν να υλοποιούνται θα βοηθήσουν τα μέγιστα προς την κατεύθυνση όλων αυτόν που αναφέρατε στην επιστολή σας.

1) Μην πουλήσετε ακίνητη περιουσία για να την ρίξετε στο απύθμενο πηγάδι των τραπεζών. Υπάρχουν πάρα πολύ άστεγοι που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τους τραπεζίτες.

2) Όλοι οι ιερείς να ενημερώνουν καθημερινά το ποίμνιο τους με μια σωστή και ξεκάθαρη ενημέρωση για το πώς κινούνται τα πράγματα στις εγχώριες και διεθνής εξελίξεις.

3) Να χτυπάτε τις καμπάνες πένθιμα κάθε φορά που ψηφίζετε κάποιο νομοσχέδιο, μνημόνιο, εφαρμοστικός κτλ που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Και επίσεις να πράττετε το ίδιο, όταν επισκέπτεται το νησί είτε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είτε επίτροπος, είτε η Task Force, είτε ο οποιοσδήποτε που εξυπηρετεί η εκπροσωπεί τα συμφέροντα των συγχρόνων αποικιοκρατών.

4) Χρησιμοποιήστε τους χώρους των εκκλησιών αν χρειαστεί ακόμη και για στέγαση αστέγων.

5) Συνεχίστε και εντείνετε την προσπάθεια για φιλανθρωπικό έργο.

6) Ξεκινήστε να πιέζετε την κυβέρνηση η στο να δώσει άμεσα λύση, η να μας αδειάσει την γωνιά.

Τα παραπάνω θα βοηθήσουν τα μέγιστα προς την απελευθέρωση της χώρας, που για να επιτευχτεί προϋποθέτει συντονισμένες δράσεις και αφοσίωση στην οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, που σαν στόχο θα έχει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση θα επιτρέψει στον λαό να διαμορφώσει ο ίδιος ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα έχει όλες εκείνες τις δικλίδες ασφαλείας που χρειάζεται να έχει, που θα διασφαλίζουν ότι ποτέ ξανά η εκλογική εντολή του λαού δεν θα στραφεί ενάντια στα συμφέροντά του.

 

Ο Ελληνικός λαός δοκιμάζετε και περιμένει από την Εκκλησία περισσότερα.

Λαός Ενωμένος ποτέ νικημένος

 

Για οτιδήποτε χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας

 

21 Απριλίου 2013

Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο

Πυρήνας Ερμούπολης

Τηλ: 6984317181

 

Advertisements

About epamsyrou

Τηλέφωνο 6984317181, αποκρύψεις δεν απαντώνται

Posted on 21/04/2013, in Ε.ΠΑ.Μ Σύρου. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: